Branddetectie in stallen 24-05-2023
Het vallen van dierlijke slachtoffers vanwege stalbranden blijft een issue. Uit cijfers blijkt namelijk dat er in het jaar 2022 meer dierlijke slachtoffers zijn gevallen ten gevolge van stalbranden dan in 2021. Dat dit hogere aantal met name komt doordat er in 2022 enkele pluimveebedrijven zijn getroffen laten we even ter zijde. Het is gewoon een feit dat branddetectie in stallen een lastige klus is. Lastig, maar zeker niet onmogelijk als u het ons vraagt!
Live camerabewaking In stallen heeft men veel te maken met stof, vocht en andere zaken die invloed kunnen hebben op de werking van een brandmeldinstallatie. De sensoren van de brandmelders worden door deze omstandigheden pas later getriggerd, waardoor de brand al in een dusdanig stadium kan zijn dat deze niet meer op tijd te blussen is. Dit is in ieder geval vaak het issue met traditionele brandmeldinstallaties.
Een goed alternatief is Live camerabewaking. Via camera’s in stallen wordt er live meegekeken vanuit onze meldkamer, waar de centralist ondersteund wordt met algoritmes specifiek voor een vroege herkenning van rook en brand.
Live camerabewaking is daarom dé oplossing voor in stallen! De niet zo ideale omstandigheden in een stal voor brandmeldinstallaties worden vermeden. Onderhouds- en schoonmaakwerk in de stallen aan conventionele rookmelders is niet meer noodzakelijk. Lees meer over de werking van Live camerabewaking op deze pagina .
Checklist stalbranden Het hebben van een goede brandbeveiliging geeft een gerust gevoel, maar natuurlijk is het voorkomen van een brand nog altijd het beste. Er is genoeg wat een agrariër zelf kan doen om het risico op het uitbreken van een brand in een stal zo klein mogelijk te houden. Hiervoor zijn online verschillende checklists te vinden. Een voorbeeld van zo een checklist is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars. Deze kunt u hier bekijken.