Het beveiligen van zonneparken 11-06-2024
Twee zaken die de laatste tijd helaas hand in hand gaan: zonneparken en koperdiefstal. Een zorgwekkende trend waar tot nu toe nog geen echte oplossing tegen gevonden is. Er zijn namelijk nog geen duidelijke richtlijnen tegen het beveiligen van zonneparken en beveiliging is juist iets wat deze diefstallen de kop zou kunnen indrukken. Wat wordt hier op het moment aan gedaan?
Een perfect doelwit Voor professionele bendes zijn zonneparken een perfect doelwit voor het ontvreemden van koper. De parken liggen in de meeste gevallen op afgelegen plekken en door de professionele apparatuur van de bendes komen ze vaak vrij probleemloos het terrein op. Hier gaan ze met grof geweld aan de slag om kabels te verwijderen en mee te nemen voor koperwinst. Wat er overblijft: een hoop schade die tot in de tonnen kan oplopen. Niet alleen omdat er materialen vervangen moeten worden, maar vooral ook omdat er in de tussentijd geen zonnestroom opgewekt kan worden. Dit schadeherstel kost vrij veel tijd, dus het is een duidelijk probleem waar snel een oplossing voor moet komen!
Geen duidelijke richtlijnen Het probleem is dat er vanuit verzekeraars nog geen duidelijke richtlijnen zijn voor het beveiligen van zonneparken. Er is nooit echt bij stilgestaan dat zonneparken een makkelijk doelwit zouden zijn voor koperdieven, aangezien deze parken nog vrij nieuw zijn en pas nu duidelijk wordt dat deze diefstallen een trend zijn. Daardoor ontstaan er richtlijnen vanuit verzekeraars die heel ver uit elkaar liggen. Zo eist de ene verzekeraar enkel een hekwerk om het terrein en de andere wilt dat elke vierkante meter van het park onder cameratoezicht is.
Een innovatieve oplossing Het doel is dus duidelijk: er moeten snel eenzijdige richtlijnen komen die voor elke verzekeraar hetzelfde zijn en bij ieder zonnepark dienen worden toegepast. Hierbij is het van belang dat de beveiliging van een zonnepark al vóór de bouw van het park dient worden meegenomen. Zo zijn er niet op het laatste moment nog onverwachte kosten of is er te weinig ruimte rondom de panelen voor beveiliging.
Er wordt op dit moment hard aan de richtlijnen gewerkt met verzekeraars, leveranciers en softwareontwikkelaars om zo ook innovatief te blijven met het soort beveiliging tegen deze koperdieven. Hopelijk is deze trend dan snel verleden tijd!